Hoeveel liter backpack heb ik nodig?

Hoeveel liter backpack heb ik nodig?

Heb je eindelijk besloten op backpackavontuur te gaan, staat de volgende keuze voor de deur: hoeveel liter en welke grootte van een backpack ga je meenemen? Eenmaal erin gedoken ben je totaal overrompeld door het aanbod. Wat bedoelen ze met “liters”? En hoeveel liter heb je nou echt nodig voor jouw reis? In deze gids vertellen we je welke backpack jij nodig hebt voor jouw reis.

1. Korte weekendtrips (1-3 dagen): 20-30 liter

Ook een korte trip van 1-3 dagen kan backpackend gedaan worden. Voor een korte trip waarbij je slechts een paar outfits, wat toiletartikelen en misschien een boek of tablet nodig hebt, is een backpack van 20-30 liter vaak voldoende. Deze compacte rugzakken zijn licht van gewicht en ideaal voor stedentrips of korte natuurtochten.

2. Weektrips (4-7 dagen): 40-50 liter

Als je een week op pad gaat, heb je waarschijnlijk wel wat meer spullen en andere items nodig. Denk aan meer kleding, misschien wat kookgerei of een slaapzak. Een backpack van 40-50 liter geeft je voldoende ruimte zonder dat je te veel mee sjouwt.

3. Langere reizen (2 weken tot een maand): 50-70 liter

Voor de echte avonturiers die langere tijd op pad gaan, is een grotere backpack een must. Je hebt ruimte nodig voor kleding voor verschillende weersomstandigheden, misschien een tent, kookgerei en andere essentials. Met een backpack van 50-70 liter zit je meestal goed.

4. Maandenlange avonturen: 70 liter of meer

Ga je voor maanden backpacken door Azië of Zuid-Amerika? Dan heb je waarschijnlijk een flinke backpack nodig. Met een capaciteit van 70 liter of meer kun je alle benodigdheden voor langere tijd meenemen.

Met deze factoren moet je rekening houden:

  • Het klimaat van je bestemming: In koude gebieden heb je dikkere kleding nodig die meer ruimte inneemt. Ga je langere tijd weg naar een kouder gebied, is het slim om een grotere backpack mee te nemen zodat je genoeg warme kleding hebt.
  • Activiteiten tijdens je reis: Ga je klimmen, duiken of kamperen? Dit vereist specifieke uitrusting die ruimte in beslag neemt. Houd hier dus rekening mee!
  • Persoonlijke behoeften: Sommige van ons zijn minimalistische packers, terwijl anderen graag wat luxe meenemen. Ken jezelf en je behoeften, want daar hangt de grootte van je backpack ook van af.

Tips voor het kiezen van de juiste backpack:

  • Pas verschillende maten: Wat op papier goed klinkt, voelt misschien niet comfortabel aan op je rug. Zorg ervoor dat je in de winkel verschillende maten past. Niet iedereen heeft een even grote en sterke rug en het moet wel comfortabel blijven.
  • Check het gewicht: Zelfs een paar honderd gram kan op lange termijn veel verschil maken. Daarom is ons advies: test je gevulde backpack altijd even door een wandeling te maken voor je vertrekt.
  • Ga voor kwaliteit: Een backpack is een investering. Kies voor een duurzaam model dat langer dan één keer (of een flinke storm) meegaat.

Het kiezen van de juiste grootte voor je backpack is ontzettend belangrijk voor een leuke én comfortabele ervaring. Houd vooral rekening met de duur en het soort reis, je persoonlijke behoeften en het klimaat van je bestemming. En vergeet niet: het is beter om efficiënt te pakken dan om te veel mee te sjouwen! Gebruik Packing Cubes om snel en effectief in te pakken.