Zo kies je als backpacker de perfecte slaapzak

Zo kies je als backpacker de perfecte slaapzak

De slaapzak: dat knusse coconnetje dat ons warm houdt tijdens die koude bergnachten of ons beschermt tegen de muggen in het dichte regenwoud. Super fijn en handig om mee te nemen, maar hoe kies je nu de perfecte slaapzak voor jouw avontuur? Hier zijn enkele handige tips om de beste slaapzak te kiezen. Succes!

Temperatuurbereik

Check bij het kopen van je slaapzak de temperatuur. Slaapzakken hebben vaak een aangegeven temperatuurbereik. Denk vervolgens even na over de koudste plekken waar je naartoe gaat en zorg ervoor dat je slaapzak daartegen bestand is. Niemand wil midden in de nacht wakker worden van de kou!

Het juiste vulmateriaal

Kies je voor dons of synthetisch? Dons is lichter en compacter, maar kan minder goed tegen vocht. Synthetische vullingen zijn vaak zwaarder, maar presteren beter in natte omstandigheden. Ook hier is je bestemming weer ontzettend belangrijk om mee in acht te nemen.

Gewicht en pakformaat

Het klinkt gek, maar je draagt je huis op je rug, dus elke gram telt! Zoek naar een slaapzak die niet alleen warm is, maar ook licht en compact.

Vorm en design

Er zijn zo ongelofelijk veel verschillende slaapzakken te krijgen. Zo zijn mummie slaapzakken strakker en houden je warmer, maar bieden wel minder bewegingsvrijheid. Rechthoekige slaapzakken zijn ruimer, maar kunnen zwaarder zijn. Bedenk dus goed: wat heeft jouw voorkeur?

Extra's en features

Welke extra’s zijn belangrijk voor jou bij een slaapzak? Denk aan handige dingen zoals een rits die twee kanten op open kan, een binnenzakje voor je waardevolle spullen of een capuchon voor die extra koude nachten. Ook hier zijn jouw wensen en de reisbestemming belangrijk om in je achterhoofd te houden.

Onderhoud en duurzaamheid

Kijk vooral ook hoe je de slaapzak het beste kunt wassen en onderhouden. Een goede slaapzak gaat jaren mee, dus denk aan de lange termijn als je deze vaak wilt gaan gebruiken. Hetzelfde geldt als je besluit echt lang op reis te gaan!

Prijs en kwaliteit

We zeiden het hierboven al even. Je hoeft niet de duurste slaapzak te kopen, maar zorg wel dat je waar voor je geld krijgt en dat hij je reis overleeft. Goedkoop kan soms duurkoop zijn!

Reviews en aanbevelingen

Twijfel je nog flink over verschillende slaapzakken? Dan is het slim om anderen om advies te vragen. Wat zeggen andere backpackers? Kijk naar reviews online of vraag rond in je reizigers netwerk.

Denk aan het milieu

Vind je ecoreizen belangrijk? Er zijn ook eco-friendly slaapzakken op de markt die gemaakt zijn van duurzame materialen. Een win voor jou én voor Moeder Natuur! Lees hier meer over hoe je eco backpackt.

Dus, of je nu gaat kamperen in de woestijn, de bergen of het regenwoud, de juiste slaapzak maakt het verschil tussen een goede nachtrust en een nacht woelen. Besteed dus wat tijd aan je keuze en zorg dat je lekker kunt slapen.