Duurzame reisproducten voor de bewuste backpacker

Duurzame reisproducten voor de bewuste backpacker

Het eeuwige dilemma van de bewuste backpacker: je wilt de wereld verkennen, maar ook zorgen dat de wereld in dezelfde prachtige staat blijft voor de volgende generaties. Als je jezelf hierin herkent, ben je zeker niet de enige. Steeds meer reizigers worden zich bewust van de impact van hun avonturen op het milieu. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg duurzame reisproducten die je kunt toevoegen aan je paklijst. Laten we samen duiken in de wereld van eco-vriendelijk reizen.

Hervulbare reisflessen

Plastic flesjes zijn zo passé. Naast het feit dat ze niet biologisch afbreekbaar zijn, nemen ze ook onnodig veel ruimte in je rugzak in. Zonde! Kies in plaats daarvan voor hervulbare reisflesjes. Ze zijn niet alleen beter voor het milieu, maar zijn ook lekbestendiger dan reguliere verpakkingen. Tegenwoordig vind je ze ook nog eens in verschillende maten. Alleen maar voordelen als je het ons vraagt!

Bamboe tandenborstel

Wist je dat de gemiddelde plastic tandenborstel 400 jaar nodig heeft om te vergaan? Jep, tijd om die gauw eens in te wisselen in je toilettas. Gelukkig is er dan ook een simpel alternatief: de bamboe tandenborstel. Naast dat het een snelgroeiende plant is, is bamboe van nature ook nog eens antibacterieel. Win-win!

Solar opladers

Gebruik de kracht van de zon in je voordeel. Met solar opladers kun je je apparaten opladen zonder afhankelijk te zijn van elektriciteit. Extra pluspunt: het geeft je een excuus om wat langer van die prachtige zonsondergang te genieten. En wie wil dat nu niet?

Opvouwbare boodschappentassen

Of je nu wat lokale lekkernijen inslaat op een markt in Bangkok of een souvenirtje koopt in een boetiekje in Barcelona, een opvouwbare boodschappentas komt altijd van pas. Zeg maar dag tegen de plastic tasjes. Deze herbruikbare tassen zijn je nieuwe vrienden.

Kleding lenen

Misschien niet iets waar je van denkt dat het een eco-product is, maar stel dat je naar verschillende klimaten reist en je vindt het zonde om spullen opnieuw te kopen, kun je wellicht mensen om je heen vragen om kleding te lenen.

Het vervoermiddel van je reis

Laten we het nog even hebben over het vervoermiddel van je reis. Het reizen op zichzelf kan soms ook ingewikkeld zijn. Je wilt zo graag bepaalde plekken ter wereld zien, maar liever niet om de haverklap het vliegtuig instappen. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg opties voor de bewuste backpacker. Vergeet namelijk niet dat je heel veel met de trein en de bus kunt doen tegenwoordig. Interrailen in Europa, bijvoorbeeld. Ook Azië - op een vlucht na - heeft veel bestemmingen waar je met de bus gemakkelijk rond kunt reizen. Een gedegen vooronderzoek kan zo voordelen bieden. Ook zijn er ontzettend veel verschillende fora en Instagram accounts van bewuste reizigers waar je inspiratie uit kunt halen. Zorg er in ieder geval voor dat je reist op een manier die goed voelt voor jou!

Hoe dan ook, nu je bent uitgerust met deze duurzame reis essentials en ecotips, ben je klaar om de wereld te verkennen met een minimale voetafdruk. Maar onthoud, ecovriendelijk reizen gaat niet alleen over de producten die je koopt. Het gaat om de bewuste keuzes die je maakt, van de bestemmingen die je kiest tot de manier waarop je jezelf gedraagt tijdens je reis. Want uiteindelijk willen we allemaal dat onze geliefde reisbestemmingen net zo mooi blijven als toen we ze voor het eerst ontdekten. Veel reisplezier!