Welke tas meenemen als handbagage?

Welke tas meenemen als handbagage?

Je zult het wel gemerkt hebben bij het kopen van een vliegticket: bij steeds meer airlines moet je – flink – bijbetalen als je ruimbagage wilt meenemen. Steeds meer reizigers kiezen er daarom voor om alleen met handbagage te reizen in het vliegtuig. Een juiste koffer of tas die voldoet aan de regelgeving voor handbagage is daarom een must. Niet alleen als je alleen met handbagage vliegt, maar ook als je naast je ruimbagage nog een goede tas zoekt die je als handbagage mee kunt nemen. In deze blog beschrijven we de factoren waar je op moet letten en raden onze favoriete tassen om mee te nemen als handbagage.

Factoren om te overwegen

Afmetingen

De belangrijkste factor om rekening mee te houden is de afmeting van de tas. Luchtvaartmaatschappijen hebben strikte regels voor de afmetingen van handbagage. Als een tas te groot is mag je deze niet met je mee nemen en zal deze tegen extra kosten het ruim in moeten. Het is daarom belangrijk om de vereisten van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt te controleren. Gelukkig zijn de afmetingen redelijk gestandaardiseerd vandaag de dag en gelden dezelfde regels voor meerdere airlines. Over het algemeen mag een tas niet groter zijn dan 55 x 40 x 20 cm. Daarnaast mag handbagage vaak niet zwaarder zijn dan 7-10 kg, maar deze regels zijn bij de meeste airlines minder strikt dan de afmetingen.

Bij veel lowcost airlines zijn de regels de laatste jaren nog strenger geworden. Tegenwoordig mag je bij veel airlines, zoals RyanAir, EasyJet en Transavia, wel gratis een kleine tas meenemen die je onder de stoel kunt schuiven. Een grotere tas of koffer die je in de bagageruimte boven je hoofd dient te plaatsen wordt steeds vaker tegen betaling aangeboden. In de tabel hieronder zie je de afmetingen van de handbagage van een aantal populaire airlines.

Airline

Type bagage Afmetingen

KLM

bagageruimte boven je hoofd (gratis) 55 x 35 x 25

Ryanair

onder stoel (gratis) 40 x 20 x 25

Ryanair

bagageruimte boven je hoofd (betaald) 55 x 40 x 20

easyJet

onder stoel (gratis) 45 x 36 x 20
easyJet bagageruimte boven je hoofd (betaald) 56 x 45 x 25
Transavia onder stoel (gratis) 40 x 30 x 20
Transavia bagageruimte boven je hoofd (betaald) 55 x 35 x 25
Vueling onder stoel (gratis) 40 x 20 x 30
Vueling bagageruimte boven je hoofd (betaald) 55 x 40 x 20

Functionaliteit

Leuk dat de tas mee mag als handbagage, maar het moet natuurlijk ook een tas zijn waar je daadwerkelijk wat aan hebt. Een goede handbagage moet functioneel zijn. Denk aan het aantal compartimenten, de aanwezigheid van een laptopvak, en de toegankelijkheid van je spullen. Tassen met meerdere ritsen en vakken helpen je om spullen georganiseerd te houden.

Comfort

Met rugpijn op je bestemming aankomen van het sjouwen van je bagage is geen fijn begin van je vakantie. Zorg daarvoor dat je tas comfortabel draagt. Kies voor een tas met gewatteerde schouderbanden of handvatten en verstelbare draagbanden heeft zodat deze op jou lichaamsvorm kan worden afgesteld. Overweeg een model met wieltjes als je zware spullen meeneemt.

Onze favoriete tassen voor handbagage

Osprey Farpoint 40 en Osprey Fairview 40

De Osprey Farpoint 40 en Fairview 40 zijn ruime maar compacte rugzakken met veel organisatie-opties en comfort tijdens het dragen. Met afmetingen van 55 x 35 x 23 cm voldoen deze aan de cabine eisen van de meeste luchtvaartmaatschappijen. Met een capaciteit van 40 liter kan je bovendien veel meenemen in de tas.

Eagle Creek Ranger XE 26L

De Eagle Creek Ranger XE 26L rugzak heeft wat minder inhoud dan de Osprey Farpoint 40 en Fairview 40, met een capaciteit van 26 liter. De tas is ook wat kleiner, met afmetingen van 51 x 28 x 19 cm. Met een gewicht van slechts 600 gram is dit een lichte, zeer comfortabele tas die je goed mee kunt nemen als handbagage.